Tips hoe om te gaan met hooikoorts 

Yesssss, het wordt lente en daar wordt toch iedereen vrolijk van? Helaas….. zo’n 20% (in sommige stukken lees ik zelfs 25%) van de mensen heeft bij de komst van de lente letterlijk de lentekriebels. Dat zijn de mensen die last hebben van hooikoorts. Terwijl anderen lekker naar buiten gaan, een wandeling in het bos, genieten op een terrasje, heerlijk picknicken in het park, blijven zij het liefst binnen zitten om de nare klachten te voorkomen die het pollenseizoen met zich meebrengt.
Regelmatig krijg ik in het voorjaar vragen van klanten of ik ook iets kan met hooikoorts. En of ik dat kan! Helaas kan ik hooikoorts niet voor je genezen, maar de klachten zijn wel goed te verminderen of te voorkomen als je er op tijd bij bent. Lees dus snel door hoe dat dan kan, want de lente is toch veel te leuk om alleen maar binnen te zitten?

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende allergische reactie van het lichaam op pollen (stuifmeel afkomstig van bomen, grassen en planten). Bij mensen met hooikoorts reageert het immuunsysteem op het binnendringen van pollen door antistoffen aan te maken, wat resulteert in een allergische reactie. Deze reactie wordt vaak veroorzaakt door histamine, een stof die vrijkomt tijdens allergische reacties en symptomen zoals een loopneus, jeukende ogen en niesbuien veroorzaakt.

Klachten bij hooikoorts

 Hooikoorts kan een scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Loopneus
 • Niesbuien
 • Jeuk
 • Tranende en/of jeukende ogen
 • Kriebelhoest
 • Concentratiestoornissen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Slecht slapen

Enkele eenvoudige tips bij hooikoorts

 1. Houd ramen gesloten tijdens het autorijden en vermijd het gebruik van airconditioning en ventilatiesystemen.
 2.  Vermijd wrijven in de ogen om verdere verspreiding van pollen te voorkomen.
 3. Lucht je huis in de ochtenduren of na een regenbui om pollenconcentraties te verminderen.
 4. Gebruik pollen werende horren voor je ramen om de blootstelling aan pollen binnenshuis te verminderen.
 5. Borstel je haar grondig en/of douche voor het slapengaan om te voorkomen dat pollen op je kussen terechtkomen. 
 6. Droog je wasgoed binnenshuis in plaats van buiten.
 7. Eet voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken en houd je aan 3 eetmomenten per dag. Drink voldoende. 
 8. Ondersteun je dieet met de juiste supplementen. 
 9. Draag een zonnebril, smeer vaseline rond je neus
 10. Probeer natuurlijke remedies zoals essentiële oliën, zoals lavendel, citroen en pepermunt, die verlichting kunnen bieden bij hooikoortssymptomen. 

Orthomoleculaire benadering bij hooikoorts

Een orthomoleculaire benadering richt zich op het gebruik van voedingsstoffen om de gezondheid te bevorderen en symptomen te verminderen. Bij hooikoorts kan een orthomoleculaire aanpak gericht zijn op het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen die door allergische reacties worden veroorzaakt. Dit kan onder meer inhouden dat specifieke voedingssupplementen worden ingenomen, die ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen hebben.

Alternatieve benaderingen voor hooikoorts

Naast conventionele behandelingen zijn er ook alternatieve benaderingen die kunnen helpen bij het verminderen van hooikoortssymptomen. Denk aan:

 • Ooracupunctuur: Het plaatsen van kleine naaldjes op specifieke punten op het oor die corresponderen met organen en systemen in het lichaam kan helpen bij het verminderen van allergische reacties en het verlichten van symptomen zoals jeukende ogen en een verstopte neus.
 •  NEI (Neuro Emotionele Integratie): NEI is een holistische benadering die zich richt op het identificeren en oplossen van emotionele blokkades die kunnen bijdragen aan fysieke symptomen zoals hooikoorts. Binnen mijn praktijk test ik met NEI of er sprake is van kruisbesmettingen van voedingsmiddelen die verband kunnen houden van het al dan niet verergeren van hooikoortsklachten.
 •  Reflexologie: Reflexologie omvat het masseren van specifieke punten op de voeten en/of het gezicht, die corresponderen met organen en systemen in het lichaam. Door het stimuleren van deze punten kan reflexologie de doorstroming van energie verbeteren, het immuunsysteem versterken en symptomen zoals een verstopte neus en hoofdpijn verlichten. 

Dus laat die lentekriebels je niet weerhouden van het genieten van het buitenleven! Met deze tips en mogelijke alternatieve benaderingen zoals NEI, reflexologie en ooracupunctuur, kun je beter voorbereid zijn op het pollenseizoen en hopelijk een aangenamere lente ervaren. Voor meer informatie neem contact met me op of boek gelijk de speciale hooikoortsbehandeling van anderhalf uur, exclusief beschikbaar in maart en laat al mijn expertise rondom hooikoorts voor jou werken. Klik op de link om direct een afspraak te boeken.

Leuk om dit blog te lezen? Laat het me weten in een comment hieronder.  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
× WhatsApp mij