Gezonde Voeten consult:

Het fundament onder je lijf: de voeten

anatomie voeten

Met 26 botten en 33 gewrichten is je voet een complex onderdeel van je lichaam. Naast deze onderdelen vind je er ook nog eens 120 zenuwen, spieren en banden. En bedenk dan ook nog dat de spieren en botten in je beide voeten samen één vierde is van alle botten en spieren in je lijf: wat een ingenieus fundament.

Wanneer een fundament scheef is of mankementen vertoont, ontstaan er verderop in het bouwwerk scheuren en afwijkingen. Bedenk dat dit ook voor je voeten geldt: zij zijn je basis. Ze brengen je waar je wilt gaan, en dragen letterlijk wat je tegenkomt in je leven, je vreugde en je zorgen. Hoeveel aandacht gaat er naar het fundament van jouw bouwwerk? Waarschijnlijk niet heel veel. Wel werk je regelmatig aan de scheuren en scheurtjes die zijn ontstaan en waar je last van hebt: hoofdpijn, nek- en rugklachten…Tijdens het Gezonde Voeten Consult gaan we de aandacht richten op jouw fundament: je voeten!

Je voeten zijn gemaakt om schokken op te vangen, waardoor andere lichaamsdelen zich op hun eigen taak kunnen richten. Denk aan je knieën, heupen, rug, nek en schouders. Als zij zich niet meer bezig hoeven te houden met de schokken op te vangen, hebben ze meer rust en dus meer energie. Daarmee krijg jij ook meer energie en kunnen ‘onnatuurlijke afwijkingen’ en scheurtjes helen. Zoveel winst kun je er uit halen.

Ik neem je in dit consult mee naar jouw fundament, je voeten........daar is zo veel winst te behalen! Als onze voeten weer doen waarvoor ze gemaakt zijn, namelijk schokken opvangen, dan krijgen onze knieën, heupen, rug, nek en schouders zoveel meer rust en kunnen zij zich ook weer richten op hun eigen taak. Zij zijn er namelijk niet voor gemaakt schokken op te vangen en als ze dat niet meer hoeven doen.......dan houd jij dus energie over en kunnen 'scheurtjes' helen!

Getrainde voeten: gezonde voeten = blije voeten

happy feet gezonde voeten

Met mijn kennis en ervaring gaan we aan de slag om je voeten weer in beweging te krijgen en daarmee in vorm. Daarvoor hebben ze ruimte nodig. Ruimte die er niet is in de (meeste) schoenen en sokken. Zij vormen als het ware een korset waardoor de natuurlijke beweging van de voeten – inveren en uitzetten en het grijpen en wiebelen van de tenen – niet of zeer beperkt mogelijk is. Bedenk eens: bij rugpijn krijg je niet meteen een korset aangemeten, maar oefeningen om je rug te trainen. Bij voetklachten stappen we vrijwel direct over op een steunzool, een ‘bedje’ voor je voeten om het zo comfortabel mogelijk te maken. Daarmee geef je je voet rust en doet ie niets meer….. Voeten kunnen ook getraind worden. Met voetentraining leer je je voeten weer om alle onderdelen te gebruiken: je spieren, gewrichten en botten. Dat is een kwart van je lichaam. En al ben je al oud(er) en heb je al lang last en denk je dat er niets meer aan te doen is. Er is op elk moment verbetering mogelijk.

Waar is aandacht voor tijdens het Gezonde Voeten Consult (duur 90 minuten):

  • De stand, vorm en functie van de voeten
  • Jouw schoenen met (of zonder steun-) zolen om je voeten weer (zelf) te laten doen wat ze van origine kunnen. 
  • We kijken naar de klachten die je hebt. Denk aan hallux falgus, hielspoor, last van de peesplaat, pijnlijke voeten, vermoeide voeten, stijve voeten, doorgezakte voeten, zwakke enkels, tenenstand. Maar ook hoofdpijn- en nekklachten en je achillespees en kuit.
  • Kijken hoe je houding is, hoe je staat en of je ontspannen en stabiel kunt staan en lopen.
  • Vanuit de reflexologie: worden jouw klachten en klachten in je hele systeem in stand gehouden of zelfs veroorzaakt door de manier waarop je staat en loopt en hebben je schoenen en (steun)zolen daar invloed op?
  • Als het nodig is, breng ik tape aan en leer ik jou hoe je dat zelf kunt doen.
  • We gaan jouw voeten trainen en je krijgt oefeningen die je klachten kunnen verbeteren of zelfs laten verdwijnen.
  • Natuurlijk ontbreekt een reflexologie niet in dit geheel:  we kijken naar de samenhang van de structuren in de voeten en de effecten daarvan op de rest van het lichaam en is een massage is onderdeel van het consult. 

Tijdens het eerste consult brengen we in kaart wat je klachten zijn, hoe en waar je verbetering kunt krijgen. Met de eerste tips en oefeningen kun je vaak al goed vooruit. Afhankelijk van de klachten en hoeveel tijd en aandacht je zelf bereid bent te besteden aan verbetering en herstel, zijn over het algemeen 3 tot 5 consulten nodig. Deze worden over langere termijn verspreid.

Praktisch:

  • We brengen in kaart wat er aan de hand is
  • Je krijgt voldoende uitleg over het hoe en waarom
  • We oefenen samen in de praktijk
  • Ik geef je oefeningen mee om thuis te trainen
  • We tapen en ik leer je als het nodig is dit zelf te doen (of te laten doen door een huisgenoot)
  • We evalueren de voortgang en stellen bij waar nodig
>
× WhatsApp mij