hooikoorts allergie reflexologie Amersfoort Lisette

Yesssssss, het wordt lente en daar wordt toch iedereen vrolijk van? Helaas….. zo’n 20% (in sommige stukken lees ik zelfs 25%) van de mensen heeft bij de komst van de lente letterlijk de lentekriebels. Dat zijn de mensen die last hebben van hooikoorts. Terwijl anderen lekker naar buiten gaan, een wandeling in het bos, genieten op een terrasje, heerlijk picknicken in het park, blijven zij het liefst binnen zitten om de nare klachten te voorkomen die het pollenseizoen met zich meebrengt.

Regelmatig krijg ik in het voorjaar vragen van klanten of ik ook iets kan met hooikoorts. En of ik dat kan! Helaas is hooikoorts niet te genezen, maar de klachten zijn wel goed te verminderen of te voorkomen als je er op tijd bij bent. Lees dus snel door hoe dat dan kan, want de lente is toch veel te leuk om alleen maar binnen te zitten?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is de alledaagse term om bovengenoemde allergische klachten te beschrijven. Het is een allergische reactie van het lichaam op de pollen (stuifmeel afkomstig van bomen, grassen en planten).  Bij mensen met hooikoorts reageert het lichaam op het binnendringen van het stuifmeel door antistoffen aan te maken en ontstaat er een allergische reactie. Tijdens deze allergische reactie komt histamine vrij die verantwoordelijk is voor de ziekteverschijnselen die optreden. De stof histamine zorgt onder andere voor verwijding van de bloedvaten. Hierdoor komt er veel vocht vrij en veroorzaakt de loopneus. Later gaat het neusslijmvlies opzwellen: je krijgt een verstopte neus. Histamine hecht zich ook aan bepaalde zenuwuiteinden en veroorzaakt daardoor jeuk en niesbuien.

Welke klachten bij hooikoorts?

 • Loopneus
 • Niesbuien
 • Jeuk
 • Tranende en/of jeukende ogen
 • kriebelhoest
 • Concentratiestoornissen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Slecht slapen

Enkele eenvoudige tips bij hooikoorts:

 1. Ramen dicht tijdens het autorijden en liefst ook de airco en ventilatiesysteem uitlaten
 2. Wrijf niet in je ogen, daarmee verspreid je de irriterende stof nog meer
 3. Wil je je huis luchten, doe dit dan in de ochtend of na een regenbui
 4. Gebruik pollen-werende horren voor je ramen
 5. Borstel je haren goed voor je gaat slapen, zodat de pollen niet op je kussen terecht komen
 6. Droog je wasgoed niet buiten
 7. Eet wel de voeding die je immuunsysteem versterkt: veel groenten met voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen.
 8. Ondersteun je voeding met de juiste supplementen en denk hierbij aan vitamine E, C en probiotica (voor advies, neem contact met me op)
 9. Doe 1 druppel essentiele Lavendelolie van DoTerra op je duim en druk deze 30 seconden tegen je verhemelte. Of maak een ‘cocktail’ van 1 druppel lavendel, 1 druppel lemon en 1 druppel peppermint en doe hetzelfde. (meer info over de DoTerra olie? Neem contact met me op).
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
× WhatsApp mij